Youtube Twitter Facebook Pinterest

PoChiChuan

Hapkikan kata

Saifat 01

Opening van buiten naar binnen

  aanval (fictief) verdediging (uitvoeren)
   Rust  Start DEEL A
     
     
     

 

 

De Hapkikan Kata is een vast oefening. Het is een serie van aanvallen en verdedigingen tegen een aantal denkbeeldige tegenstanders.

 

Denkbeeldige Aanval

Reactie

 

 

Stoot hoog van schuin links achter

Stap weg van je aanvaller, naar schuin rechtsvoor uit, draai naar links en plaats met achterzijde rechterhand een wering van binnen naar buiten. Gelijktijdig zak je met je gewicht op je achterste been. Dit, zodat je door kunt starten vanaf dat been en je zet je voorste been uit met een aanval. Val terug aan met een shuto (=slag pink zijkant hand=zijwaartse slag=slag snijkant hand) met links, draai door en geef een stoot met rechts

Tweede stoot uit zelfde richting,
is nu van recht van voren

Maak een kruispas rechts achter links, weer af met de linkerhand die van buiten naar binnen cirkelt. Val aan met een linker elleboog stoot juist over de geweerde arm heen. Laat de bewegingen doorvloeien in een een zijwaartse slag met links en een stoot met rechts.

Rust

DEEL A gespiegeld

Stoot hoog van rechts achter

Stap schuin links naar voren, intussen draai je naar rechts en je zakt met je gewicht op linkerbeen. Je weert af met rechts van buiten naar binnen.Val terug aan met je rechterelleboog, zijwaartse slag met rechts naar de keel, draai door met een linker stoot..

Rust

DEEL B

Stoot hoog van recht van voren

Kruispas met linkerbeen achter rechterbeen, re hand cirkelt en weert af van buiten naar binnen, cirkelt verder en plaatst zijwaardse slag re hand. Cirkelt door en links plaatst stoot.

Stoot hoog recht van voren

Stap met li naar achter, gewicht voor. Wering met rechts omhoog. Linkerhand bij nieren voor dekking.

Schop recht van voren

Breng gewicht op linkerbeen, zak in, plaats met rechts kapwering. Val terug aan door rechts naar voren te stappen, slag met rechterhand te plaatsen. (Dit kan overigens ook een wering van een stoot zijn.) Steek met links, gespreide vingers, naar de ogen van de tegenstander.

Schop recht van voren

Val ahw met links naar achter, plaats een kapwering. Die is over het algemeen effectief genoeg om de tegenstander even op andere gedachten te brengen; goed geplaatst beschadig je de scheen van een tegenstander. Vandaar hier even geen tegenaanval.

Rust

DEEL B gespiegeld

Stoot van achter

Cirkel met links omhoog, houd het gewicht op het rechterbeen, maar stuur de beweging vanuit de heupen.

Schop recht van voren

Zak naar achter, breng gewicht van linkerbeen op rechterbeen, plaats wering met linkeronderarm op been van de tegenstander. Val terug aan met een slag met links, door vloeien met een steek naar de ogen met rechts.

Rust

DEEL C

Schop van schuin rechts voor

Stap door met rechts schuin naar voren, plaats kruiswering.

Stoot uit zelfde richting

Kruispas met links achter rechts, rechterarm weert van buiten naar binnen. Beweeg door door met rechts naar voren te stappen en val aan met een elleboog waarna een slag met de achterkant vuist volgt.

Zijwaartse trap van voren

Vuist stond nog hoog; open hand, stap naar achteren met rechts, breng gewicht op rechterbeen, weer zijwaartse trap af door cirkel 3 hand naar beneden te laten vallen. Cirkel door met rechts, van onder binnen naar zijkant slaap buiten, waarbij je je handpalm onhoog draait, langs je centrum beweegt met je hand en met de buitenkant hand een slag geeft naar het hoofd van je tegenstander. Maak af door bij te stappen met rechts en een horizontale elleboog met links te geven tegen je rechterhand aan. Daar zit, denkbeeldig, het hoofd van de tegenstander tussen  :-(

Hoge hoek

Weer af met rechts, controleer door met links door te cirkelen waarbij je met links naar voren stapt. Tegenaanval is met rechts naar het kruis van de tegenstander grijpen, terug te trekken en tegelijkertijd met links een slag met de snijkant hand naar het kruis te geven. Schuin linksinstappen met een shuto met rechts, waarna je een hoge rondhuistrap geeft met rechts naar het hoofd van de tegenstander. Je staat nu met je zijkant naar de tegenstander. Geef hem nog een uraken (zweepslag met de achterkant van je hand) van boven naar beneden op de neus.

Stoot recht op je af

In de neergaande beweging van de uraken beweegt links mee. Daarmee weer je de stoot af en je zakt in. Dit brengt je in je startpositie om met rechts een stoot omhoog te geven onder de kin. Strek je goed uit.

 

Draai om met het gewicht op het rechterbeen, rechtervuist met binnenkant hand naar je toe gedraaid komt voor je lichaam. Linkerhand leg je in rust op binnenkant arm.

Rust

DEEL C gespiegeld

Trap van schuin links voor

Stap schuin naar links, kruiswering op trap.

Stoot van schuin li voor

Wering van buiten naar binnen met de linkerarm. Cirkel door en geef een elleboog met links, uitzetten met een zweepslag.

Zijwaartse trap van voren

Arm stond nog omhoog van de zweepslag. Laat deze vallen als een derde cirkel, zijwaartse trap wering. Val terug aan door schuin rechts in te stappen, geef met de achterkant van de linkerhand binnendoor cirkelend een zweepslag naar de tegenstander (dit kan ook afweer van een stoot zijn) en eindig in een hoge stand bijgestapt met de rechterelleboog in de linkerhand.

Stoot van rechts

Cirkel links omhoog, stap met rechts schuin naar voren. Rechterhand begeleid vervolgens de afgeweerde arm. Je zakt door, links gaat naar het kruis van de tegenstander, grijpt en trekt terug. Bij terugtrekken geeft rechts een slag met de snijkant hand net boven kruis tegenstander. Links geeft slag (shuto) van buiten naar binnen gevolgd door een rondhuistrap. Val door met een zweepslag met links naar het gezicht van de tegenstander.

Stoot van voren

Rechterarm volgt zweepslag van zojuist, weert de stoot af. Zak door naar voren, stijg op door met links onder de kin omhoog te stoten. Draai om gewicht op rechts, linkerhand schuin met de vuist omhoog voor het lichaam, elleboog laag, rechterhand rust op de binnenkant van de linkerarm.

 

Draai om met het gewicht op het rechterbeen, rechtervuist met binnenkant hand naar je toe gedraaid komt voor je lichaam. Linkerhand leg je in rust op binnenkant arm.

Rust

DEEL D

Schop van schuin rechts achter

Stap uit schuin rechts voor, gewicht volledig op rechts, weer met links kapwering de schop af. Val terug aan met zijwaartse schop met links, slag met links, nogmaals zijwaartse schop met links.

Rust

DEEL D gespiegeld

Schop van schuin rechts achter

Draai over rechts, linkerbeen stapt schuin naar achteren en gewicht komt op links. Met rechts kapwering plaatsen op schop. Val terug aan met zijwaartse schop rechterbeen, slag rechterhand (shuto) en zijwaartse schop rechts.

 

Sluiting door na de schop bij te stappen. Gewicht gelijk op li en re, handen maken kleine cirkel en bewegen voor het lichaam naar beneden. Eindigend in een volledige rust positie.
Deze hele sluiting veloopt in een lange rustige en complete uitademing. Tegen de tijd dat de sluiting afgerond is ben je weer helemaal tot rust gekomen.

Rust

Einde

 

Tags: vormen

Po Chi Socials

Youtube

Twitter

Facebook

Pinterest

Login

Informatie voor de leden:

Contact

Als je vragen hebt over Po Chi Ch'uan, neem dan contact met ons op!

  • Stichting Po Chi Ch'uan Tilburg
  • Jeugd Vechtsport

Telefonisch bereikbaar: 013-5359487

  • Email: info@pochichuan.nl
  • Adres: Oeralweg 47
  • Postcode: 5022GR
  • Plaats: Tilburg
  • IBAN: NL33 INGB 0004 7102 31
  • KvK: 18089111